Пятница, 26.04.2024, 02:33
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас, Гость


Головна » 2013 » Февраль » 10 » Національне та родинне виховання
22:50
Національне та родинне виховання
Система роботи РЦДЮТ "ЗОРІТ"
з національного та родинного виховання


Виховання підростаючого покоління для кожної нації є найважливішим складником національної культури. Передача всіх культурно-історичних традицій батьків, дідів і прадідів завжди гарантувала вічність життя нації. Вплив сім’ї на дитину унікальний, а багато в чому й незамінний. В сім’ї особистість формується в природних умовах, вихователі тут – найближчі і найдорожчі люди – батьки, брати, сестри тощо.
Протягом віків в Україні викристалізувався педагогічний досвід народу, втілений в його мудрості, вміннях і навичках виховання наступних поколінь. Цей досвід відображений у фольклорі, іграх, танцях, у мистецьких творах, обрядах, традиціях успішно впроваджує в свою роботу Новоукраїнський районний центр дитячої та юнацької творчості майже в усіх гуртках. Народна педагогіка не нав'язлива: це і колискова пісня, і казка або скоромовка, які будять розум, спонукають дитину замислитися над невідомими явищами, почуттями людей, і народні ігри. Приосвоєнні народних ремесел, зокрема художньої вишивки, саме пісня на занятті допомагає дитині краще пізнати та зрозуміти рід своєї діяльності. Для приклада, керівник гуртка «Художня вишивка» Лоза Валентина Олександрівна запрошує на заняття гуртка народних майстринь, які діляться з вихованцями своїми знаннями та вчать пісень, під які вишивали ще їх бабусі.
Вислів видатного українського філософа Григорія Сковороди ««Якщо ти українець, будь ним... Все добре на своєму місці і своєю мірою, і все прекрасне, що чисте, природне, тобто непідробне» став для педагогів нашого закладу крилатою фразою, тому що останнім часом молодь стала спрощено ставитися до таких понять, як любов до Батьківщини, патріотизм, громадянський обов'язок. Відсутність національної ідеї в сучасній освітньо-виховні системі призвела до того, що почуття любові до Батьківщини – одне з найсвятіших людських почуттів – у молоді поступово знецінюється.
Зараз, в сучасній Україні потрібно виховувати у дітей та молоді почуття патріотизму, почуття національної гідності і гордості за нашу державу, бо ж цьому не вчать, ці почуття виховуються і назавжди залишаються в свідомості.
Педагоги Новоукраїнського РЦДЮТ дійшли висновку, що потрібно виробити нові стратегії національної освіти та сприяти поширенню позитивного досвіду націонал-патріотичного виховання. Саме з цією метою РЦДЮТ почав працювати над проектом „Вивчення історико-етнографічних регіонів України”.
Тема проекту була вибрана не випадково. Завдяки вивченню регіонів нашої Батьківщини, які склалися історично, педагоги прагнуть прищепити підростаючому поколінню любов до рідної землі, до материнської мови, до культури свого народу.
Робота над проектом є дуже кропіткою, саме тому, до його реалізації було залучено 8 гуртків. Пошукову роботу виконували не лише педагоги, а й гуртківці разом зі своїми батьками.
Організація роботи з батьками в позашкільному освітньому закладі — багатоаспектна і має значні педагогічні можливості. Успіх в організацій роботи з батьками значною мірою залежить від особистості та авторитету керівника, його професійності, високих моральних, людських якостей, вміння спілкуватися з батьками, колегами, дітьми.
Педагоги РЦДЮТ «ЗОРІТ» знають, що спілкування з батьками — одна з основних складових успішної роботи з дітьми. Знання складу сім'ї, особливостей виховання, взагалі залучення керівника гуртка до нового позашкільного життя дитини — умови успішної адаптації вихованців до нашого закладу.

«Мета виховання дитини єдина i для сiм'i, i для позашкiльного закладу» - так вважають педагоги Новоукраїнського РЦДЮТ. В закладі орієнтуються на виховну співпрацю батьків вихованців та керівників гуртків. Плідна співпраця за принципом:

РЦДЮТ – ДИТИНА – БАТЬКИ

завжди приносить позитивні плоди, так як більшість батьків зацікавлені в тому, щоб у позашкільний час діти були не лише під наглядом, але й могли отримати додаткові знання.
Щороку у вереснi в кожному гуртку центру проводяться батькiвськi збори, які допомагають виявити зацікавлених у спiвпрацi батьків вихованців гуртків. На зборах обираються по 2 представники для роботи у батьківському комiтетi закладу, робота якого е важливим чинником ефективної дiяльностi закладу.
Позитивний вплив на підвищення ролі сiм'i у навчально-виховному процесі мають такi форми роботи, як днi вiдкритих дверей закладу, творчi звiти, випускнi вечори, масовi заходи за участю батьків.
2 рази на рік у РЦДЮТ проводяться загальні батьківські збори, які вiдкривають учасники художньо-естетичного та масового відділів, якi цiкаво та змiстовно розповiдають про свiй позашкільний закладi його творче життя, пiсля їх виступу до батькiв, гостей та вихованцiв звертаються директор та педагоги РЦДЮТ. Вони розповiдають про творчi успiхи вихованцiв, про перспективи розвитку закладу та проблеми, у вирiшеннi яких доцiльною була б безпосередня допомога батькiв, адже тiльки спiльними зусиллями можна запалити зiрочку у мистецтвi, спортi чи у будь-якiй iншiй справi. Збори закінчує святковий концерт та виставка, яку організовує декоративно-прикладний відділ. Всі учасники загальних зборів: батьки, діти, педагоги залишаються в гарному настрої та прагненні творити прекрасне разом з вихованцями.
Вивчаючи запити батьків, їх родинний досвід, естетичні вподобання та моральні пріоритети, кожен керівник будує свої відносини з батьківським комітетом відповідно до напрямку роботи гуртка, свого професійного і педагогічного досвіду. Інтерес батьків до занять у гуртках центру виявлявся завжди - часто вони просили дозволу відвідати занятті не тільки в ролі глядача, але й учня.
Сімейні свята в нашому закладі, які вже стали доброю традицією, проводяться й у вигляді посиденьок у невимушеній обстановці, й у вигляді веселих конкурсів, вітальних концертів. Педагоги на сімейні свята запрошують цікавих людей - народних майстрів, поетів, художників, акторів аматорського театру. І батьки, і діти, і педагоги, спілкуючись під час таких заходів більш пізнавали один одного.
В дитячому зразковому хореографічному ансамблі «Веснянка» батьківський комітет працює плідно разом з педагогами, тому що саме батьківська допомога дає можливість, в наш важкий час, «вижити» колективу.
На початку навчального року керівник ансамблю разом з членами батьківського комітету обговорюють плани на рік: пошиття костюмів, участь у фестивалях, конкурсах, записи фонограм, ремонт залу тощо. Визначається сума необхідна для втілення задумок. І батьківський комітет починає свою роботу. Хочеться зазначити, що всі костюми пошиті за рахунок батьків, даруються РЦДЮТ. Без підтримки батьків була б неможливою участь вихованців ансамблю у фестивалях, саме вони матеріально підтримують своїх дітей.
Вже стало традицією в ансамблі «Веснянка» проводити відкриті заняття, на які запрошуються батьки, педагоги, гості. Діти демонструють свої уміння біля станка у класичному та народно-сценічному танці. Після занять проводиться обговорення роботи в ансамблі , та висловлювання побажань як від педагогів так і від батьків вихованців.
Пiсля таких зустрiчей бiльш реальною стає батькiвська пiдтримка роботи ансамблю. Бiльшiсть батькiв висловлює побажання частiше проводити такi зустрiчi, адже у кiнцевому результатi вiд них виграють усi, i, у першу чергу, - дiти, майбутне яких - це i є майбутне Украiни.

 

 

 

 

 

Переглядів: 562 | Додав: Ирина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]