Четверг, 25.04.2024, 20:03
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас, Гость


Головна » 2014 » Январь » 30 » Рідкісні рослини Новоукраїнщини
14:00
Рідкісні рослини Новоукраїнщини
Рідкісні рослини Новоукраїнщини

Я відвідую екологічний гурток районного центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ».   Під час експедицій по малих річках Новоукраїнщини ми виявили багато мальовничих  місць з виходами на поверхню гранітів, рідкісною флорою та фауною.
 Я спостерігала, як навесні  за кілька днів відбувається диво.  Похмурі зимові скелі покриваються різнобарвною ковдрою першоцвітів.  Густо опушені темно фіолетові квіти сону лучного на ніч закриваються і ще більше схиляються  до землі, ніби сплять.  Сон зростає  невеликими групами на гранітних відслоненнях.
Різноманітні відтінки кольорів поєднують в собі квіти-метелики півників карликових – сині, фіолетові, бузкові, жовті. Недарма ще древні греки називали цю рослину "райдугою".  У повітрі відчувається тонкий аромат квіток гадючої цибульки,  фіалки запашної, півників понтичних.
В середині травня небесно-блакитного кольору надає ділянці петрофітного степу льон багаторічний. Це дивовижне і незабутнє явище – цвітіння льону між яким височіють фіолетові китиці суцвіть шавлії пониклої.
Золотом горить жовтець скіфський, що має світло-зелені опушені листочки. Між високими травами причаїлись квіти нечуйвітру волохатенького.
Влітку між скелями пишно квітує рожевим цвітом гвоздика бузька Гвоздика бузька - ендемічний вид, занесений до Європейського червоного списку. Ця рослина зростає невеликими кущиками на кам’янистих відслоненнях по річці Південний Буг і її притоках. Квіти темно-рожеві, поодинокі. На рослині відразу може квітувати понад тисячу квіток.
Астрагал шерстистоквітковий -  рідкісна рослина, що теж занесена до Європейського червоного списку. Має жовті суцвіття, густо опушені листочки. Рослина лікарська. Може бути використана для закріплення ґрунтів.
Зрідка хвилюється на вітрі один з найгарніших злаків на землі шовкова   трава – ковила. В заказнику росте ковила волосиста (тирса). Всі види ковили занесені до Червоної книги України.
Ковила – один з найгарніших злаків на землі. В народі її називають різними ласкавими найменуваннями: шовкова трава, біловус. Довгі остюки сприяють розповсюдженню зернівок вітром. В суху погоду остюк скручується, як пружина, а в вологу – розкручується, завдяки цьому зернівка угвинчується в землю.
У степу під багатющим руном степових трав, також і ковили, протягом багатьох тисячоліть, утворились дуже родючі чорноземні ґрунти – національний скарб нашої держави, який необхідно берегти і раціонально використовувати.
Отже, на степових просторах нашого району по берегах річок ще можна зустріти рідкісні рослини, що занесені до Червоної книги України: ковилу волосисту, сон лучний, півники понтичні,  тюльпан бузький, шафран сітчастий, астрагал шерстистоквітковий, гвоздику бузьку, горицвіт весняний. Вони зникають внаслідок збирання на букети, витоптування худобою, освоєння земель.     
    Ці гарноквітучі рослини необхідно охороняти, у місцях їх зростання створювати заповідні території.  
 
 
                                                             Остапенко Наталія, 
                                                    вихованка екологічного гуртка   РЦДЮТ «ЗОРІТ»
Переглядів: 868 | Додав: vov2302 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]