Четверг, 25.04.2024, 08:58
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас, Гость


Головна » 2014 » Июнь » 26 » Якщо обдарована дитина є об'єктом Вашої уваги - ми з Вами!
13:35
Якщо обдарована дитина є об'єктом Вашої уваги - ми з Вами!

Якщо обдарована дитина є об'єктом Вашої уваги - ми з Вами!

Молодь складає близько чверті населення України: сьогодні в країні проживає 11,1 млн осіб у віці 14–28 років. За даними соціологічних досліджень, до 30 % української молоді планують або хотіли б реалізувати свої здібності за межами України. Не важко здогадатися, що серед цих 30 % переважна більшість – неординарні та талановиті молоді люди.

Тому  питання роботи з обдарованою молоддю є сьогодні актуальними і для нашого Новоукраїнського районного парламенту дітей.

За ініціативи районного парламенту дітей ці питання  стали  предметом обговорення у форматі круглого столу “Підтримка обдарованої молодді Новоукраїнщини ”, який пройшов в РЦДЮТ «ЗОРІТ» 26 червня цього року.

Для обговорення проблем обдарованої молоді зібралися за одним столом ті, що опікуються проблемами молоді в нашому районі - юні парламентарі, представники відділу освіти, педагоги  закладу.

            Метою круглого столу було  не тільки обговорення найбільш актуальних навчально-виховних та соціальних проблем молоді в районі, а також й  сприяння налагодженню постійного діалогу між державними, громадськими організаціями щодо реалізації спільних ініціатив у вирішенні проблем сучасної обдарованої  молоді нашого регіону.

В процесі роботи круглого столу було обговорено декілька аспектів роботи з обдарованою молоддю та дітьми:

  • організаційні форми взаємодії учасників навчально-виховного процесу в ході впровадження інноваційних, у т.ч. інформаційних, технологій розвитку обдарованості;
  • психологічні проблеми впровадження інноваційних технологій розвитку обдарованості;
  • значущість етнічної культури для повноцінного визрівання обдарованості та здоров'я особистості;
  •  вітчизняний та зарубіжний досвід сприяння розвитку обдарованості.

Особливий інтерес учасники круглого столу проявили до інноваційної виховної системи "Проектування соціального розвитку особистості вихованців позашкільного закладу освіти», який представила координатор РПД Білокоз Л.В., до якої вже декілька років залучаються педагоги РЦДЮТ «ЗОРІТ» через співпрацю з урядовими та неурядовими організаціями районного, обласного, Всеукраїнського та Міжнародного рівнів.

В рамках цього проекту голова РПД Романескул Сергій представляв роботу Кіровоградського ОПД на матеріалах діяльності Новоукраїнського РПД на Всеукраїнському зборі лідерів та Всеукраїнському форумі «Діти проти насилля».    

Цікавою була також інформація про участь вихованця закладу Білокоза Тимофія у IV Всеукраїнському експедиційно-польовому зборі юних ботаніків.

В рамках круглого столу також відбулась дискусія на тему «Дієві методи та інноваційні підходи до вирішення питань успішної соціальної адаптації та гармонійного розвитку особистості дитини, зокрема обдарованих  дітей і молоді».

Учасники круглого столу також  відмітили, що шляхом використання сайтів, інформаційних стендів та залучення батьків до роботи громадських  форумів   з  проблем обдарованої дитини, актуалізувалась районі  робота з родиною, що створює позитивний імідж закладу.

На круглому столі було визначено головне завдання для подальшої діяльності всіх небайдужих до проблем плекання обдарованої молоді - впровадження системи роботи з інтелектуально обдарованими дітьми, а саме: виявлення, розвиток, підтримка обдарованих дітей, залучення їх до інтелектуально-творчої діяльності в навчальних закладах району.

Директор РЦДЮТ «ЗОРІТ»Ратушна Н.І. звернула увагу всіх присутніх на необхідність вияву обдарованих ще під час перебування дітей у дошкільних закладах, щоб не загубити здібності і таланти дошкільників з підвищеним рівнем пізнавальної активності, забезпечити наступність цієї роботи у початковій та середній ланках освіти.

Вона  запропонувала відкрити при позашкільному закладі «Дитячий науковий клуб малого відкривача», що стане  інноваційною формою об'єднання дітей різного віку починаючи з 5(4) років, які  мають здібності та стійкий інтерес до науково-дослідницької та експериментальної діяльності, власну внутрішню потребу, а також ті, хто виявив бажання брати участь у засіданнях клубу.

Узагальнюючи  інноваційний досвід роботи з даного питання начальник відділу освіти РДА Тарасенко Т.Б. сказала, що можна  стверджувати, що адаптивне науково-організаційне керівництво   освітою району  сприятиме створенню координованої системи професійного діалогу в педагогічних колективах, вивченню феномену, тенденцій та особливостей обдарованості, націлить на особистісно-орієнтовне планування навчання, яке здатне забезпечити позитивну динаміку розвитку обдарованої дитини.

Голова РПД Романескул Сергій виразив надію, що подальша співпраця буде плідною щодо  формування нової суспільно – громадської думки, побудови цілісної системи виявлення та підтримки обдарованості, покращення структури освіти інтелектуально обдарованих дітей району та сприятиме реалізації державної програми забезпечення формування інтелектуального потенціалу нації.

Всі учасники круглого столу згодилися, що подібні зустрічі повинні відбуватися на регулярних засадах.

Запрошуємо всіх  до  творчої співпраці!
 

Переглядів: 430 | Додав: vov2302 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]