Четверг, 25.04.2024, 15:40
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас, Гость


Головна » 2015 » Июнь » 25 » Роль і завдання позашкілля сьогодні (на підтримку позашкільної освіти)
13:06
Роль і завдання позашкілля сьогодні (на підтримку позашкільної освіти)

Роль і завдання позашкілля сьогодні

(на підтримку  позашкільної  освіти).

Кожному педагогу відомо, що інтерес до громадського життя  не виникає на порожньому місці, а з’являється лише тоді, коли діти щодня відчувають, що країна, в якій вони живуть, бачить в них «живу частинку держави».

Розуміючи,що сьогодні   українське суспільство, як ніяке  інше, перебуває під впливом швидких змін умов життя, утвердження інноваційного типу розвитку, переосмислення ціннісних орієнтирів і стратегій людського буття, ми визнаємо необхідність  змін і в  освітньому просторі нашої країни, У сучасних умовах розвиток освіти перестав бути виключною справою держави. Він став полем партнерської взаємодії центральних і регіональних державних органів з органами місцевого самоврядування, освітніми закладами, педагогами, батьками, учнями, громадськими об’єднаннями.

 Лише поєднання зусиль держави та громади як рівноправних партнерів дасть  позитивний результат.

Наприклад, сьогодні  наш  РЦДЮТ «ЗОРІТ», шукаючи ефективні методи і технології подальшого власного розвитку, все частіше опановує  нову для себе роль - агента змін у місцевій громаді та поширює практику соціальної активності в пошуках партнерської взаємодії по формуванню виховного середовища  в своєму регіоні. Яким шляхом ми прийшли до цього? Тернистим, адже всі позашкільники знають,як сьогодні важко працювати практично без фінансової підтримки своєї діяльності. І як кожен позашкільний  заклад ми вчимося жити в нових умовах і виховувати нашу молодь.

Створення  виховного превентивного середовища в регіоні – дало  нам  змогу  гармонізувати та  об’єднати виховні впливи реально діючих соціально-педагогічних факторів, що зумовлюють соціально-духовний розвиток особистості, її соціально-правову підтримку та відповідальну поведінку у процесі активної динамічної взаємодії особистості з навколишнім соціумом.

 І наше завдання - створювати додаткові умови для самовизначення, саморозвитку, самореалізації особистості, формування моральних якостей у дітей та підлітків, соціально-громадського досвіду;

 сприяння професійній орієнтації, розвитку творчих здібностей

Державна позашкільна освіта,на думку педагогів нашого закладу, – це шанс для розвитку дітей із соціально незахищених категорій, яким вкрай необхідна підтримка і захист держави.

 Крім того, позашкільні заклади є і залишаються осередками всієї організаційно-масової роботи з дітьми та молоддю, закладом, що забезпечує їх змістовне дозвілля, організаторами творчих конкурсів, фестивалів, виставок, концертів, змагань тощо, тобто заходів, де діти можуть проявити свої здібності і таланти,а також опанувати науку життя-вміти протистояти негативним явищам  у молодіжному середовищі, пропагувати здоровий  спосіб життя,вибудовувати траєкторію свого успішного майбутнього.

  Підсумовуючи сказане, я хочу наголосити на тому, що всі ми   повинні об’єднати свої зусилля для  реалізації важливого завдання – виховання  гідного громадянина нашої держави.

Адже молоде покоління громадян України переймає той спадок, який передають йому сім’я, суспільство, і є таким, яким його виховала сім’я, суспільство, держава засобами своєї політики, ідеології, соціально-виховних інститутів освіти, культури.

Наталя Ратушна,директор

РЦДЮТ «ЗОРІТ»,м.Новоукраїнка

Переглядів: 858 | Додав: vov2302 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]