Пятница, 26.04.2024, 10:18
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас, Гость


Головна » 2013 » Апрель » 3 » Тиждень позашкільної освіти в районному центрі дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ»
13:20
Тиждень позашкільної освіти в районному центрі дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ»
Тиждень позашкільної освіти в районному центрі дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ»

За ініціативи президента  України 2013 рік оголошений   Роком дитячої творчості. Відповідно до   нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» та  плану заходів  районної державної адміністрації, спрямованих на популяризацію та реалізацію нових соціальних ініціатив Президента України в Новоукраїнці з 25 по 29 березня 2013 року пройшов Тиждень позашкільної освіти за темою «Кожній дитині – можливості для творчого розвитку».

Губернатор  області Андрій Ніколаєнко, роз’яснюючи ініціативи Президента України підкреслив, що  нова якість позашкільної освіти дітей та розвиток їх творчих здібностей тепер під прицільною увагою влади на найвищому рівні.

Організація змістовного дозвілля та створення умов  для максимального охоплення ним школярів – одна із соціальних ініціатив, а отже й завдань для всіх нас. Це дуже важливо, тому що діти – це наше майбутнє і цьому майбутньому необхідно приділяти максимум уваги та зусиль.

В умовах відродження національної системи освіти позашкільні заклади стають невід'ємним компонентом освітньої структури, який сприяє всебічному, гармонійному розвитку особистості учня, соціальній адаптації та самореалізації дитини в суспільстві. 

Життя щоденно доводить аксіому, що формування повноцінної особистості неможливе без створення особливого «дитячого соціуму». Діти і підлітки прагнуть до спілкування з однолітками, їм необхідно себе реалізовувати, розкривати і стверджувати власне , «Я». Вони конче потребують місця, де на них чекають, де б вони змогли відчути себе особистостями, розслабитися від муштри, менторського тону, перевірити свої потенційні здібності. Позашкільні заклади належать до тих закладів, які проводять роботу у вільний від шкільних занять час. 

Саме таким осередком виховного простору для понад 2 тисяч дітей та підлітків Новоукраїнщини є  центр дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ» - багатопрофільний навчальний заклад. Позашкільний соціум – це спільнота педагогів, вихованців, батьків, громадськості у креативному освітньому просторі позашкільного закладу.

Основною рисою сучасної позашкільної освітньої діяльності є поєднання її національного змісту з сучасними інноваційними формами навчання.

Протягом Тижня позашкільної освіти в районному  центрі дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ» відбулася  нарада з педагогічними працівниками закладу, де разом з начальником відділу освіти, молоді та спорту Тарасенко Т.Б. та методистом РМК Савицькою Р.М. було розглянуто питання «Про можливості творчого розвитку дітей Новоукраїнського району у світлі соціальних ініціатив Президента України».

А питання  «Розвиток позашкільної освіти як запорука профілактики правопорушень серед учнівської молоді» розглядалося  на нараді директорів шкіл району.

.Безпосередньо педагогічним колективом районного центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ» було розроблено окремий  план діяльності закладу  на період з 25 по 29 березня.

Розуміючи, що дозвілля школярів - це «сфера, у якій особливо яскраво та повнокровно розкриваються їх природні потреби в свободі та незалежності, активній діяльності та самовираженні» педагоги закладу  зробили все, щоб навчити своїх вихованців  культурно та змістовно проводити вільний час, створити умови для самостійної, творчої, соціальнозначимої діяльності школярів, сформувати  у дітей та підлітків відношення до дозвілля як до часу для самовдосконалення, саморозвитку.

Протягом  Тижня в   нашому закладі ми на практиці підтвердили  аксіому, що тільки  через розвиток творчої активності дітей, їх творчих здібностей та інтелекту на основі пробудження інтересу до творчої діяльності, оволодіння методами творчого здобуття знань можна сформувати творчу ініціативну особистість.

25 березня 2013 року керівники гуртків Кошель А.Ю. (гурток «Комп’ютерні технології») та Герасименко В.А. (гурток «Комп’ютерний Всесвіт») провели для школярів міста Інтернет-квест «Моя Новоукраїнщина». Використовуючи інноваційну форму проведення виховного заходу, педагоги шляхом пошукової діяльності учнів в Інтернеті поглибили їх знання про рідне місто та його історію.

26 березня керівниками гуртків Бобирь М.В. (гурток «Віночок») та Тітовою В.Л. (гурток «Українська національна кухня») проведено інтерактивне заняття «Здоровим будь».

Практичний психолог Рибакова О.В. запропонувала вихованцям відвідати тренінгове заняття «Я – творчий, креативний».

27 березня в місті Новоукраїнці в приміщені ЦПК «Ювілейний» відбувся Регіональний етап Всеукраїнського конкурсу екологічних агітбригад «Земля  – наш спільний дім», в якому прийняли участь 4 команди з Малої Виски, Компаніївки, Добровеличківки, Новоукраїнки. Всі команди продемонстрували високий рівень природоохоронної діяльності своїх колективів. Переможцями стала екологічна агітбригада з Компаніївки. Команда РЦДЮТ «ЗОРІТ» посіла почесне ІІ місце.

28 березня вихованців закладу гостинно запросила до творчої майстерні Нероба С.А. (керівник  гуртка «Бісерні фантазії»). Незвичайна тема масового заходу – «Квіти, що оживають» перенесла присутніх  у світ природи, а подорож до Країни енциклопедії допомогла більше дізнатись про найменших істот-комах, розкрити їх значення в природі та житті людини, поповнити  знання новими цікавими фактами.

Також  кожен з вихованців із задоволенням створив з бісеру образ власного метелика, такого, яким намалювала його творча уява. Скільки дітей – стільки й метеликів, які стали справжніми живими квітами, і здавалося, що при першому легкому подиху вітерця вони піднімуться в повітря і полетять назустріч сонцю у справжній, живий світ, і понесуть з собою надію,  радість і тепло дитячої душі.

Рольові ігри  на тему «Моє майбутнє – у сьогоднішньому вчинку», які запропонувала учасникам практичний психолог Рибакова О.В., допомогли їм зрозуміти та усвідомити значення відповідальності за свої вчинки. Казки В. Сухомлинського на морально-етичну тематику зробили проведення заходу цікавим та захоплюючим.

29 березня в закладі пройшов районний зліт обдарованих дітей , в рамках якого учасники захищали власні науково-дослідницькі  міні-роботи та міні-проекти. Метою заходу, вже традиційно, є виявлення, підтримка та розвиток творчих здібностей школярів, популяризація науково-дослідницької діяльності серед молоді району. Тематика робіт учасників зльоту вражала різноманітністю, актуальністю та результативністю проведених досліджень: «Генетично модифіковані організми: За та Проти», «Збережемо джерела - не зникнуть ріки та озера», «Українська краса – вишиванка». Крім участі в конкурсі-захисті діти  мали можливість відпочити, поспілкуватись з однодумцями, розширити власний кругозір під час проведення інтерактивної вправи «Розвиток креативності». Юні дослідники переконані, що «Вчитися потрібно весело, бо щоб ефективно перетравлювати знання, потрібно вживати їх з апетитом».

Також 29 березня керівником гуртка Прутян Ю.В. була проведена інтелектуальна гра «Найрозумніший» для вихованців театрального, екологічного, комп’ютерного гуртків.  В цікавій формі відбулось попереднє жеребкування та поділ на ігрові пари.

Із захопленням та завзяттям діти відповідали на запитання з різних галузей знань – мовознавства, природознавства, літератури, кіно, театру тощо. Переповнені емоціями діти поспішали відповісти, щоб перемога в цікавому змаганні дісталась саме їм.

 

Підсумком Тижня позашкільної освіти стало районне методичне об єднання керівників  гуртків, яке відбулося 29 березня 2013 року в РЦДЮТ «ЗОРІТ». На засіданні директор закладу Ратушна Н.І. ознайомила педагогів з новими завданнями позашкілля відповідно до нових соціальних ініціатив президента України та вказала на необхідність перебудови роботи кожного гуртка з метою підвищення ефективності його діяльності.

В форматі «круглого столу» керівники гуртків обговорили ефективність впровадження інноваційних технологій, у навчально-виховний процес та дієвість і результативність використання інтерактивних форм роботи в гуртках. Керівники зразкових колективів Лова В.О., Тараненко Т.В., заслужений вчитель України Каєнко О.В.,  розкрили присутнім секрети своєї педагогічної майстерності по використанню  інноваційних форм та методів навчання та виховання, що сприяють розвитку особистості кожного вихованця.

Крім розгляду теоретичних питань педагоги мали змогу  застосувати свої знання на практиці – під час виконання інтерактивної вправи «Використання інтерактивних  форм роботи на заняттях гуртка».

Підсумком роботи стало напрацювання педагогами-позашкільниками конкретної програми дій по втіленню ініціатив президента.

 

Успіхи наших вихованців – це величезна робота педагогічного колективу, зусиллями якого в закладі створено освітню систему, яка не тільки залучає вихованців у нові простори інформаційних і соціальних взаємодій, але й дозволяє їм здійснювати «пробну самореалізацію» в різних сферах освітньої та творчої діяльності.

Попереду - багато планів та ідей, спрямованих на організацію науково-методичної роботи педагогічного колективу, узагальнення та поширення перспективного досвіду, створення нової соціально-педагогічної моделі навчально-виховної, організаційно-масової, методичної та просвітницької роботи.

Звичайно, як і у всіх освітян нашої держави, у нас існують проблеми, бо жити в суспільстві і бути вільними від нього неможливо. Але той, хто прагне працювати, той знаходить шляхи їх вирішення. Усвідомлюючи роль   педагогічний колектив і надалі буде спрямовувати свою роботу на створення креативного освітнього простору та комфортного позашкільного соціуму для дітей та учнівської молоді Новоукраїнщини.

 

Переглядів: 866 | Додав: vov2302 | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]