Пятница, 26.04.2024, 13:44
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас, Гость


Головна » 2014 » Март » 6 » Невмирущі рушники.
16:03
Невмирущі рушники.

Невмирущі рушники.


          Для багатьох ритуальних обрадів, щоб прикрасити свій побут, люди створюють різноманітні речі, яким надають особливого змісту. Більшість із них із часом стають непотрібними, забуваються, а деякі, навпаки, не тільки залишаються, а й набувають символічного змісту. Однією з таких речей є рушник... Одвічними символами в Україні є хліб і рушник. Хліб-сіль на вишитому рушникові були високою ознакою гостинності українського народу. Ще з язичницьких часів в Україні прижився звичай прикрашати стіни своєї оселі вишитими рушниками, на кінцях яких вишивали символи-обереги. Обереги, як і узори на рушниках, дуже різноманітні та обов'язково мають бути неперервними. Часто це вишиті чоловічки, що немовби взялися за руки й не пускають злі чари. Жодне родинне свято в українському селі не обходилось без рушника. Тчуть їх і вишивають досі. Рушник пройшов крізь віки, він і нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, до всіх, хто не черствіє душею, він щедро простелений близьким і далеким друзям, гостям. Це ознака великої любові й незрадливості.
         В затишній атмосфері пройшов захід в гуртках «Рушничок» та театральному (керівники Лоза В.О. та Прутян Ю.В.). Відкрите заняття мало назву «І на тім рушникові…». Діти дізнались про один із символів української культури – вишитий рушник, про його застосування та значення в житті народу у минулому та в теперішній час. На свято була запрошена майстриня вишивки Росовська Л.П. Вона представила присутнім колекцію вишитих рушників. Вихованці з цікавістю задавали запитання.
        Всіх гостей вразила глибока змістовність, народознавча спрямованість, повага до традицій українського народу. Діти розповіли, звідки пішла назва „рушник” і що вона означає. Повідомили про те, що рушники можна читати так, як читають книги, треба тільки розуміти орнамент. Кожен колір та символ мають своє значення. Наприклад: червоний колір - любов, зелений – достаток, барвінок – безсмертя, калина – дівоча краса. У різних регіонах України рушник мав своє призначення і свою назву: утиральник, натирач, стирок, стирач, плечовий, покутний, вітальний, рушник долі, завивач. Познайомили вихованці гуртка «Рушничок» з традиціями використання рушника: з рушником і хлібом вшановували появу немовляти в родині, зустрічали рідних, він був окрасою весілля, рушниками застеляли фундамент при закладанні нової хати, вишитий рушник над дверима оберігав хату від усякого лиха.
       Побачили гості також сценку, яка вказували на роль рушника в житті людини: «Заручини», де вихованці театрального гуртка яскраво показали, як власноруч вишитими рушниками обдаровувала наречена сватів та свого нареченого. Завершився захід чаюванням з пирогами.
 
Переглядів: 522 | Додав: vov2302 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]